« terug naar vorige pagina

Sterilisatie van de man

Het Latijnse woord voor sterilisatie bij de man is vasectomie. Bij deze ingreep worden beide zaadleiders operatief onderbroken. Door onderbreking van de zaadleiders wordt het zaadtransport vanuit de zaadballen geblokkeerd. Deze ingreep maakt de door u gewenste onvruchtbaarheid mogelijk. Vasectomie is in principe onherroepelijk en is daarom alleen een goede keuze wanneer u zeker weet dat u geen kinderen (meer) wilt. 

Seksleven
Een sterilisatie heeft geen invloed op uw seksleven. U kunt geen kinderen (meer) verwekken, maar u kunt net als voorheen een erectie en een orgasme met zaadlozing krijgen. Bij deze zaadlozing zijn er na sterilisatie echter geen zaadcellen meer in de zaadvloeistof aanwezig. 

De intake
Alvorens de ingreep gepland kan worden bezoekt u het reguliere spreekuur van de huisarts. Deze bepaalt dan aan de hand van een reeks vragen en lichamelijk onderzoek of de ingreep bij u kan worden uitgevoerd. Deze afspraak kan gewoon via de assistente gemaakt worden. Tijdens de intake kunt u met de huisarts bespreken wanneer de ingreep gepland wordt. Of uw verzekering de ingreep vergoed is afhankelijk van uw verzekeringspakket. U krijgt voor de ingreep een factuur welke u dan zelf kunt declareren bij uw verzekeraar. De kosten bedragen € 375,00 en dienen op de dag van de ingreep voldaan te worden bij de assistente, per pin of eventueel cash. Er is echter geen wisselgeld aanwezig, dus pinbetaling heeft de voorkeur. 

De ingreep
De arts zoekt eerst de ene zaadleider in de balzak op. Wanneer deze gelokaliseerd en gefixeerd is volgt er een lokale verdoving van de huid middels een injectie. Er wordt een klein sneetje ter plaatse gemaakt om de zaadleider te bereiken. Deze wordt ontdaan van bloedvaatjes en omliggende structuren. Tijdens dit ‘ prepareren’ van de zaadleider komt de zaadleider op spanning. Omdat de zaadleiders via de liezen door de onderbuik lopen, geeft dit een wee-ig en trekkend gevoel in de onderbuik. Dit is een van de onprettige momenten van de ingreep. Dit moment duurt niet lang (paar minuten), indien nodig kan de spanning er tijdelijk afgehaald worden. Nu wordt de zaadleider doorgesneden en de uiteindes worden afgebonden en omgeslagen. Dit gebeurt om te voorkomen dat de uiteindes toch weer aan elkaar groeien. Dit komt voor in minder dan 3 op de 10.000 ingrepen. De huid van de balzak wordt open gelaten. De sneetjes zijn te klein om ze te hechten, en indien er een druppel bloed is kan hij zo nog naar buiten. Deze procedure wordt vervolgens bij de andere zaadleider uitgevoerd. 

De gehele ingreep duurt ongeveer 30 minuten 

Voorzorgsmaatregelen
* U dient de balzak 1 dag voor de ingreep te scheren.
* Om bloedingen te voorkomen, adviseren wij om de eerste 2 dagen rustig aan te doen.
* Vermijd de eerste week na de ingreep zwaar werk.
* Ga niet sporten of zwaar tillen en wacht met fietsen tot de wondjes genezen zijn
.* Verder raden wij u aan om niet in bad te gaan of langdurig te douchen. Een korte douche zonder gebruik van zeep op de plaats van de ingreep kan geen kwaad
* Neem ondersteunend ondergoed mee (een slip of strakke boxer).

Na de ingreep
Na de ingreep voelt de balzak meestal gekneusd aan. Dit gevoel is de eerste week na de ingreep erger indien u staat of loopt.

Zo nodig kunt u een pijnstiller nemen, zoals paracetamol tabletten van 500 mg, tot 3 maal daags twee tabletten. 

Niet meteen steriel
Na de ingreep bent u niet meteen steriel. Er zitten als het ware nog zaadcellen in de voorraad. Na ongeveer twintig zaadlozingen zijn er meestal geen zaadcellen meer in de zaadvloeistof aanwezig. Om dat te kunnen vaststellen wordt uw sperma gecontroleerd. 

Onderzoek sperma
Uw sperma wordt twaalf weken (en minimaal) twintig zaadlozingen na de ingreep gecontroleerd op de aanwezigheid van zaadcellen. Meldt u zich tegen die tijd voor de controle bij de praktijk. 

U kunt pas veilig stoppen met het gebruik van voorbehoedmiddelen als er bij het onderzoek van uw sperma geen zaadcellen meer gevonden zijn en u definitief steriel bent. 

Complicaties
Wondinfecties en nabloedingen komen zelden voor. Geringe blauwverkleuring van de balzak of aan de basis van de penis is normaal. Ook een druppeltje bloed uit de wondjes is niet verontrustend. Dit gaat vanzelf over. De meest zeldzame maar ook vervelendste complicatie is een pijnlijke balzak. De balzak kan dan pijnlijk blijven tot lang na de ingreep, zelfs als het goed genezen is. Voldoende rust en tijd voor genezing helpt deze complicatie voorkomen. 

Wanneer contact opnemen?
Het is raadzaam om in de volgende gevallen contact op te nemen: • wanneer u koorts heeft (boven de 38,5 gr);
• als de balzak erg gezwollen is; 
• bij erge pijn; 
• als de wondjes blijven bloeden of er viezigheid uit komt

Bel met de praktijk (0161-223290) of met de huisartsenpost (0162-435000).

De planning
• Een dag van te voren de balzak scheren, tot ruim boven de basis van de penis (i.v.m. het vermijden van haren in het operatiegebied)
• De dag van de ingreep: Kom niet met de fiets. U kunt wel zelf naar huis rijden met de auto. Het is toegestaan en soms zelfs prettig als uw partner bij de ingreep aanwezig is.
• Twee dagen rustig aan doen. U kunt wel naar het toilet, kleine stukjes lopen en even zitten is in de regel geen probleem.
• De eerste week geen zware lichamelijke inspanning, niet fietsen, geen sport en niet tillen (voor sommigen betekent dit dat ze niet kunnen werken)
• De eerste twee weken na de ingreep geen orgasmes (om de afgebonden uiteindjes te laten helen)
• Vanaf twee weken is het raadzaam om voordat de spermacontrole volgt twintig zaadlozingen te hebben om de voorraad op te maken zodat de controle steriel uitvalt. Twaalf weken en twintig zaadlozingen na de ingreep volgt controle van het sperma.

Informed Consent
Het is belangrijk dat u goed op de hoogte bent van de voorzorgsmaatregelen, de precieze procedure en de risico’s. Voor onze administratie is het belangrijk om te registreren dat u op de hoogte bent. Vandaar dat u ook een formulier krijgt dat u voor de ingreep getekend mee dient te brengen. Dit heet het “informed consent”, wat betekent dat u aangeeft goed op de hoogte te zijn van bovengenoemde zaken. 

Tot slot
Er is een uiterst geringe kans dat de uiteinden van de zaadleiders weer aan elkaar groeien zodat er opnieuw doorgankelijkheid en daardoor vruchtbaarheid ontstaat. Dit spontane herstel van de vruchtbaarheid treedt in minder dan 0,003% van de gevallen op. 

Sterilisatie bij de man mag nog steeds als de meest veilige vorm van anticonceptie worden beschouwd. 

Vragen
Als u na het lezen van deze folder nog vragen hebt, aarzel dan niet om die te stellen. Neem daartoe contact op met de praktijk. 

Huisartsenpraktijk Verrest & de Vos
A.A. de Vos, huisarts
Anne Frankplein 2
5122 CB Rijen

Tel: 0161-223290