« terug naar vorige pagina

Spiraal plaatsen

Het plaatsen van een spiraaltje

U kunt bij ons op de praktijk ook terecht voor het plaatsen van een spiraaltje. De huisartsen binnen onze praktijk hebben veel ervaring met het plaatsen van een spiraal en kunnen u adviseren over de verschillende vormen van anticonceptie.

Het spiraaltje is een kunstof ankertje dat in de baarmoeder wordt geplaatst om zwangerschap te voorkomen. Er zijn twee soorten spiraaltjes; het koperspiraal en het hormoonspiraal. Beiden zijn heel betrouwbaar. 

  • Het koperspiraal bevat geen hormonen, voorkomt innesteling van de bevruchte eicel en maakt zaadcellen verminderd vruchtbaar. Je bent 5 of 10 jaar beschermd tegen zwangerschap(afhankelijk van het type koperspiraal). Het koperspiraaltje is minder geschikt als u van u zelf al pijnlijke menstruaties heeft of daarbij veel bloed verliest. In dat geval is het hormoonspiraaltje misschien geschikter.

  • Het hormoonspiraaltje geeft lokaal een lage dosering progestageen af, een veel lagere hoeveelheid dat bij andere hormonale anticonceptiemiddelen. Het maak het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor innesteling en maakt het slijmvlies van de baarmoedermond minder doorgankelijk voor zaadcellen. Vaak wordt je hiermee bijna niet meer ongesteld en je bent 6 jaar beschermd tegen zwangerschap

Tijdens het voorbereidende consult worden samen met de huisarts de verschillende soorten anticonceptiva besproken om uiteindelijk tot de goede keuze te komen.

Wanneer u kiest voor het spiraaltje wordt deze door de huisarts voorgeschreven, u haalt deze zelf op bij de apotheek op de dag van plaatsing.

Is er een vermoeden of risico op een SOA of zwangerschap, dan moeten deze eerst worden uitgesloten door middel van onderzoek.

Het spiraaltje wordt meestal tijdens of vlak na de menstruatie geplaatst. U bent dan zeker niet zwanger en het spiraaltje is direct betrouwbaar. Wilt u na uw bevalling een spiraaltje, dan kan dat vanaf 6-8 weken na de bevalling, ook als u nog niet heeft gemenstrueerd. 

De huisarts zal in overleg met u 2-3 tabletten naproxen 500 mg voorschrijven. U kunt dan 1 tablet een uur voor de plaatsing innemen en eventueel 6-8 uur later nogmaals. U kunt als alternatief ook paracetamol 1000 mg of ibuprofen 600 mg innemen.

De plaatsing van het spiraaltje

U gaat liggen op de gynaecologische onderzoeksbank. Eerst wordt met inwendig onderzoek de ligging van uw baarmoeder bepaald. Vervolgens wordt het speculum (eendenbek) ingebracht om de baarmoedermond goed te kunnen zien. De baarmoedermond wordt zo nodig met een speciale tang vastgehouden. Met een staafje wordt de diepte van de baarmoeder gemeten, dit kan soms een onaangenaam gevoel geven. Daarna wordt het spiraaltje via een dun hulsje naar binnen geschoven. Het hulsje wordt weer teruggetrokken en de draadjes worden op maat geknipt.

Neem contact op met uw huisarts als u in de eerste dagen na plaatsen van het spiraaltje last krijgt van: abnormale afscheiding, hevige buikpijn of koorts.

In principe komt u na 6 weken terug op het spreekuur ter evaluatie. Dan controleert de huisarts de ligging van het spiraaltje.